Ahad, 26 Disember 2010

hapdet palapes UM III

haha malam ini merupakan malam terakhir dalam bulan doplas ni bdk2 ni duduk melepak di komplek. masa aku nak balik tadi, semua pon dah siap2 nak tidor. tapi dalam fikiran aku, bdk2 ni akan dibacakan perintah antara jam 2/3 pagi. cepat harap2 jangan jadi. gila kejam kan aku.

tapi tak apa. bukan aku tak kasi diorang2 ni duduk melepak malam ini. cuma...ala sajalah. bagi gelabah sikit.

untuk pengetahuan, esok budak2 ni dah mula fasa medan. tapi inter belum mula mara. esok terus ke HA dan perintah akan dibuat kat situ. junior terus ke pengkalan untuk jalankan CIW. manakala inter dengan senior akan bertempur untuk CW. aku cuma harap semua nya berjaya.

inter sudah mental. aku pon jadi susah hati.

tapi insyaALLAH. selagi ada daya akan aku kekal kan diorang dalam intek mereka. sayang gila rasanya nak kurangkan jumlah manusia dalam intek 31 ni. sebab aku selalu bayang budak2 inter ni berbaris untuk kawad tauliah. cukup ramai. cukup bangga. cukup indah.

ah nak nangis ah.

ok dah. esok kena bangun pagi. kalau ada jodoh dengan bas biasa, esok dalam perjalanan boleh tidor. tapi kalau jodoh dengan bas seksi, memang sakit ah nak tidor. lupakan ajer lah hasrat hati tu ya.

mata pon dah mengantuk. mulut pon dah menguap.
ada masa aku sambung lagi. ada jodoh kita ketemu lagi.

assalamualaikum.
doakan aku ok.



Jumaat, 24 Disember 2010

hapdet palapes UM II

ujian telahpon selesai semalam. menangis sudah, marahpon sudah. bagai2 ragam budak2 ni. dan malam tadi, selamat membahagikan inter kepada dua platun. nanti aku perkenalkan siapa ketua platun dan platun sarjan yang terpilih ya.

sepatutnya hari ini bermulanya prosedur tempur. tapi budak2 ni dapat cuti pulak untuk outing. aku tak tahulah apa yang diorang2 nak beli. aku macam biasa ah. diorang outing, aku qada' tidor ah. lagi berbaloi- baloi.

25hb nanti, advanced party akan mula bergerak. dan esoknya, kumpulan besar akan bergerak. aku punya status follow yang mana, tak pasti lagi. dilema oh dilema. tamak pon ada. haha. tapi tak apa. aku akan pastikan semua berjalan dengan lancar. sesuatu mesti aku kena korbankan untuk sesuatu. kan.

jadi bermulanya 26hb, jika aku follow inter untuk mara, memang takkan adalah hapdet2 terbaru. dari sisi aku akan sunyi seketika. dan akan aku hapdet selepas aku balik dari fasa medan nanti.

sebaik sahaja aku habis fasa medan nanti, aku akan terus follow rombongan ke kulim, kedah pulak. incik along aku kan nak kahwen. lupa ke?

9hb nanti majlis di rumah aku pulak. korang jangan lupa datang. jangan risau, aku takkan suruh basuh pinggan. cuma datang makan. make sure korang ingat jalan tahu.

Rabu, 22 Disember 2010

hapdet palapes UM.

hari kedua ujian telahpon selesai. senior dengan senjata dan inter dengan tewt. moga2 segala apa yang diajar dan diuji memberi kesan positif pada mereka2. dan tentu2 lah aku sempat buat aktiviti mengenang kembali masa2 silam aku sebagai inter & senior. gila haru. bercampur baur apa yang aku rasa. sedih ada, kelakar ada, bagai2 ah.

ok aku rindu intek 29.

terlalu banyak sebenarnya yang aku mahu cerita, tapi bagi mengelakkan semua nama2 yang terlibat berkecil hati, aku terpaksa tangguhkan dahulu. biar apa aku rasa, aku simpan. kalau mahu aku bercerita, mari ke mari. belanja aku milo ais dan aku akan bercerita. haha.

tak apalah. segala kecewa, sedih, suka duka, tak puas hati, segala bagai yang aku rasa sepanjang latihan ini biarlah aku diamkan dan sematkan dalam hati aku. setiap hari aku akan mulakan dengan niat yang baru. aku mudah lupakan hari yang semalam. jadi maknakata, aku tak simpan rasa2 tak senang itu. aku sudah kuburkan sebaik sahaja aku lelapkan mata. jadi usah risau.

sakiti lah hati aku ini hari, esok aku sudah lupa.

mudah kan. berurusan dengan aku gila senang. kau jaga hati aku, tak usah banyak bicara, kau buat tugasan kau. itu sudah cukup. ikhlas itu Tuhan saja yang tahu.

cuma entahlah. aku tahu angin aku tak kira masa. mana taknya, kau buat kerja lembik2 depan aku memang mendapat lah. kata palapes kan. jadi kenalah semangat tahap ke- lapan. jadi bilamana kau lembik depan aku, aku kasi ah PT kan. itu ubat paling mujarab barangkali.

esok hari ketiga ujian. dan lusa keempat. task aku untuk esok stay di komplek. buat kerja OO. memandangkan aku sudah dua hari berturut ke UPM, jadi esok aku direhatkan. lusa kena pergi follow ujian di UPM lagi. task terakhir aku di fasa kem. untuk fasa medan, kita tunggu entri aku akan datang.

banyak sebenarnya yang aku nak cerita. lagipon aku rasa kalau orang awam, mesti dia tak faham apa yang aku ngarutkan kat sini. tapi tak apa lah. aku tulih untuk ingatkan diri aku yang mana aku pernah follow latihan sebagai seorang pegawai. ok. ianya mencabar. tapi mendidik kita supaya lebih baik daripada yang sebelumnya. terima kaseh palapes.

terima kaseh.

Rabu, 15 Disember 2010

bila kau dah rasa, baru kau tahu.

masih ingat yang mana aku asyik mengeluh tak mahu training?
masih kan.

maaf. aku terlalu emo mungkin.

biasalah. training selalu saja dianggap menyesakkan. tapi sebenarnya bila kau dah ada dalam situasi yang sebenar, kau akan rasa seronok. macam2 ragam kau boleh tengok. kadang tergelak jugak aku dengan budak2 ni. bagai- bagai perangai masing2.

masuk hari ini, sudah empat hari aku mendambakan diri aku dalam training. tak makan gaji buta langsung. dah nampak dah aura gila kerja aku. tapi hari ini, aku pergi setengah hari. cadang nak pergi lagi lepas tengahari tadi. tapi keadaan tak mengizinkan.

ok. aku nak cerita pasal training. start daripada aku lapor hari ahad haritu, budak2 dah sibok nak pergi pra-ujian. ececeh, aku dah mula teringat zaman2 aku pergi pra- ujian dolu2. macam ujian sebenar. taknak kasi can langsung. nasib kami2 dolu intek yang dengar kata. bijak sikit. jadi masalah pon kurang.

untuk yang kali ini, dah konfem bukan intek kami kan. jadinya perangai pon lain lah. bijak nya pon lain. cara dengar kata nya pon lain juga. mudah nak ajar diorang, cumanya perlu banyak masa. perlu selalu berdampingan dengan diorang.

aku cuma doa segalanya berjalan lancar untuk hari2 yang seterusnya.
aku akan bantu selagi ada daya aku.

pesan aku: selagi kau tak hadapi sesuatu itu, jangan sesekali kau katakan sesuatu itu susah. bak kata dewa, hadapi dengan senyuman.

Ahad, 12 Disember 2010

tolong tiupkan semangat itu.

kredit

kalau nak diukur tahap semangat aku, 00 hingga 10.
aku pilih 00.5.

gila amat sedikit.
aku ragu tak tahu pasal apa.

dah aku ingatkan diri pasal tanggungjawab yang mana Tuhan akan tanya nanti. jadi aku turutkan latihan kali ini. aku dah terasa aura tak ikhlas. dan seriusli aku alami mental breakdown. sikit saja lagi, aku pasti akan angkat kedua tangan aku tanda menyerah. menyerah segala.

haah, memang aku bukan manusia yang kuat segala mental. bukan latihan yang aku takutkan. apa dehal nak cuak latihan kan. kelakar gila vavi ah. cuma hati aku tak ada nak latihan. cakaplah aku mengada ke apa. yang pasti, aku bukan mengada. aku cuma ikutkan hati.

hati aku merajuk pada sesuatu mungkin.
nak bercerita, tapi tak tahu macammana. dan pada siapa.

seseorang bikin aku sakit.
seseorang bikin aku sesak.
seseorang bikin aku sebal.

aku tahu aku dibencikan sekarang. selalunya aku boleh je nak nasihatkan diri. cuba rilek2. lagipon kalau dia benci aku, bukan luak lemak2 kau semua kan. jadi apa dehal?
tapi disebab kan struktur emosi aku tak stabil. mungkin sedikit patah macam patahnya besi piling blok 1 condo Highlands Tower. jadi aku rasa macam nak mati bila orang benci kan aku.

serius.

atau mungkin bukan dia benci. cuma tak suka. atau hanya bergurau.
tak kesah ah apa niat dia sekalipon. apa yang pasti sekarang, dia dah berjaya buat aku jatuh.
jatuh sejatuh jatuhnya.

terimakaseh.

Sabtu, 11 Disember 2010

Highlands Tower.





tanggal 11 Disember 1993. jam 1335.
blok 1 condominium Highlands Tower rebah ke bumi.

tadi aku tengok dokumentari pasal kejadian Highlands Tower ni. pada sesiapa yang tak tahu, tak pernah tahu atau tak pernah nak ambil tahu, sila berhubung dengan incik Goo untuk maklumat yang lebih lanjut.

masa kejadian berlaku, aku pon blur2. maklumlah, masih kanak2 kiut lagi kan masa tu. jadi rancangan yang aku hafal cumalah kartun. eh, ke tak ada kartun time tu? eh ke rumah aku tak ada telivisi lagi time tu. alamak, susah ah kalau memori jangka pendek ni.

tak apa lah. apa yang pasti, sekarang ini. tahun ni sudah genap 17 tahun kejadian menyayat hati itu berlaku. masa aku tahu adanya dokumentari ni pon sudah eksited nak tengok. adik aku yang sekarang tingkatan 4, memang for sure tak pernah dengar cerita ini. sebab dia belom lahir. jadi aku pon bercerita setelah mendapat informasi kukuh dari incik Goo.

apa yang aku faham, ianya berpunca dari aliran air yang menolak struktur tanah. akibat daya tolakan yang kuat, besi piling yang menahan blok 1 patah dan itu yang menyebabkan blok 1 jatuh. saksi kata, jatuhnya blok 1 seakan gerak perlahan. tumbangnya seakan tumbang sebatang pokok.

masa tu Tun M adalah perdana menteri Malaysia. beliau minta bantuan dari seluruh negara untuk gerakan mencari dan menyelamat.

seriusli aku nak menangis masa tengok dokumentari ni. air mata bergenang. rasa sayu beb. kalau boleh aku taknak tertinggal sebarang info pon. aku duduk terpaku depan televisi ni. adik aku nak tengok pon, dia tengok side2 tepi je.

aku rasa korang2 patut tengok dokumentari ni.

muga2 kisah HT takkan berulang lagi. risau. sekarang banyak gila pembangunan yang dibangunkan di bukit2. habis bukit ditarah.

gambar yang akhir kat atas tu merupakan HT yang sudahpon dikosongkan. scary kan.



Jumaat, 10 Disember 2010

tanya sama hati.








tanya sama hati apa asal sayang
adakah tandanya nampak dipandang
kumbang rayu bunga bulan dan bintangnya
punya tanda- tanda hubungan mesra

tanya sama hati pernahkah merindu
ingat masa lena apa mimpimu
masa berjauhan apa nan dikenang
bila difahamkan itulah sayang

masa berjauhan apa nan dikenang
bila difahamkan itulah sayang
itulah sayang

p/s: gambar2 semua dari incik goo!

semester ketujuh.


DAH HABIS!





























tapi
training baru start. kena pagi2. kena joging2. kena panas2. kena hitam2. kena tidor2. kena ujian2. kena kurus2.
haihhh banyaknya kena.

cancel ah.

Rabu, 8 Disember 2010

tolong ingatkan aku.

baru tadi petang aku rasa aku hidup macam tak ada makna.

TAPI.
baru tadi aku rasa hidup takkan ada makna tanpa aku.

haha. ok aku cuma cuba menenangkan hati. aku tengah ada masalah dalaman. tapi apa ada hal?
orang kata, hidup mesti kena teruskan sampai kau mati. kan. jadi aman sajalah semua. sebanyak mana kau rasakan aku tak berguna, sebanyak mana kau rasa kan aku tak relevan hidup di dunia, sebanyak mana kau bencikan wujudnya aku, aku akan tetap ada kat sini. hidup sehat. sampai Tuhan tarik nyawa aku.

terimakaseh Tuhan. benarkan aku hidup lagi.

esok hari merupakan hari terakhir aku periksa untuk sem ini. padahal sem depan ada 5 paper lagi. apa ada hal, sem depan sem depan punya pasal lah kan. kita pasang azam lain lah untuk sem depan.

apa yang pasti, habis sahaja exam aku akan terus merempit balik ke rumah. tapi bukanlah merempit laju manapon, esok for sure jem gila kot. melangut lah kau dekat federal highway. kan. aku nak stay kat rumah sampai kelinik gigi bukak sebab aku nak kena cabut gigi. perlu. wajib. gua dah tak tahan beb.

lepas tu aku nak kena settle barang benda yang tak settle lagi kat rumah. along aku nak kawen ni, kesian pulak kat puan mama aku sorang2 kat rumah. banyak benda kot tak buat lagi. ceh, cerita macam aku yang nak kawen kan. tak apa. kutip pengalaman.

dalam pada tu jugak, aku nak siapkan beberapa projek aku yang terbengkalai. projek itu lahh. ala, projek. nanti dah siap akan aku kabarkan pada dunia ok.

dan jugak, aku nak beli hadiah untuk incik ayah. besday beliau bulan depan.

dan last but not least, tolong ingatkan aku untuk settlekan semua perkara2 ni ya.


pesan aku: eh, aku tak ada kata aku nak pergi training, ya? hehhh!

Jumaat, 3 Disember 2010

(I),(II),(III).(IV)

(I)
rimas rasanya bila tengok entri sebelum ini. tajuk sengal je. rasa nak remove pon ada jugak. tapi tak seronok ah kan. entah kenapa lah. aku rasa macam entri2 macam itu macam bukan aku je. itu entri gedik ok. seriusli bukan aku. jatuh chinta lah. apa lah. merepek meraban. dah lah asyik kena buli dengan rodi pasal entri ni. adehh. rosak imej.

dah lah. lupakan encik apanama perlukan masa. aku cuba. dulu aku penah janji dah nak kawan saja kan. aku kena tunaikan janji itu. biarlah dia nak senyum ke. dia nak lambai ke. dia nak bercakap dengan aku ke.

kuat.
kena kuat.

(II)
mahu bercakap pasal incik ayah dan puan mama.

aku yakin semua anak2 dalam dunia ini mahu nyatakan yang mereka punya ayahanda dan bonda yang terbaik. terbaik dari segala benda. semua pon mahu memuji ayahanda dan bonda mereka lah yang terbaik.

si ayahanda pandai dalam segala hal. dari kerja pejabat sehingga kerja berkebun.
si bonda hebat dalam segala hal. dari memasak sehingga memarahi kucing. eh bukan. anak.

norma manusia kan.

korang tak? --jangan bohong, Tuhan tahu.

macam itu juga aku. incik ayah memang pandai. puan mama memang hebat.
dan mereka terbaik. masih ingat cerita tentang aku eksiden hari tu. puan mama risau sebab aku kata aku pergi exam dah tak naik motor. sampai dia suruh incik ayah pergi jenguk aku. jadi malam hari itu, mereka yang caring+luving=carluv ni pon datang kat kolej. gila terharu aku. rasa sakit lebam sengal semua hilang. terus baik. nak tangis pon tahan macho je. tak suweet la kan nangis depan incik ayah dengan puan mama. bikin kena buli je nanti. tak nak haku.

dan lagi incik ayah sama puan mama datang lagi. kitorang pergi makan. suweet kan kitorang.

(III)
akhirnya.

aku mengaku kalah bilamana aku dah sedar yang rumet aku memang raja bercakap. aku boleh terus diam. jadi bisu bila dia bercakap. dulu atau semalam2 memang aku boleh nak celah2. tapi tadi. bila rumet aku dah bergabung dengan jiran aku. gamat.

diam seribu bahasa aku.

aku punya petah memang tak boleh lawan gabungan diorang punya petah. gila petah.

aku angkat tangan. pusing ngadap meja aku. baca buku. aku mengalah. memang aku ditakdirkan jadi pendiam. eh bukan. pendengar.
tapi seronok juga dengar diorang berdua sembang. macam lumba2 nak bercakap. semua pon nak cerita. dan sebab itu aku rasa akulah manusia paling memboringkan sebab tak pandai nak bercerita. kalau korang betul2 sembang dengan aku, aku tahu korang akan tangkap. aku memang tak pandai nak bersembang. tersasul lah. gagap lah.

jadi. untuk play safe. aku lebih rela diam. biarlah banyak mana aku nak cerita pon. banyak gosip aku nak bagitahu pon. memang aku akan pilih diam. mungkin aku lebih banyak ikut perangai puan mama kot. tak ramah bila bersembang. kalau dah kenal lama baru boleh bercakap tanpa henti. tapi kalau kau takat baru kenal aku macam aku baru kenal encik apanama. tak payah lah berangan nak sembang panjang dengan aku ya. aku memang tak seramah itu.

(IV)
aku cukup meluat kalau kau main telefon waktu tengah nak makan.

dah. itu sahaja.

p/a: aku tengah exam. lagi tiga paper. empat paper dah berlalu. memang kasi goreng cukup sedap dah. doakan aku ok. kenang daku dalam doa mu. daaa

Khamis, 25 November 2010

diam.diam aku jatuh cinta.


wajah yang tampan
sungguh menawan
dan juga kaya
ku suka dia

tapanya kaya
sungguh sederhana
baik budinya
juga bahasanya

saat kau menghampiri diriku
ku ingin engkau tahu
sebenarnya aku
diam diam
aku jatuh hati padamu
ku ingin kau tahu
diam diam
aku jatuh hati padamu

ku ingin kau tahu

tiba2 lagu ni bermain dalam kepala hotak aku. tahu sebab apa?---tadi aku jumpa encik apanama.
gila kau!

sudahlah tengah minggu2 periksa ni. boleh pulak kau nak menulih pasal rasa dalam hati kan. memang tak relevan. budak2 yang memendam rasa macam aku memang macam ni. asalkan aku tak kacau hidup korang, tak apa kan?

hah?
masih tak kenal encik apanama?
tak apa lah. esok2 ada jodoh aku akan khabarkan siapa dia. biarlah dia dengan hidup dia.

cukuplah dia ada depan mata aku.
cukuplah dia ada untuk untumkan senyum aku.
cukuplah dia ada untuk tenangkan hari2 aku.

cukup.

even dia tak mahu bicara sama aku.

aku tahu dia tak tahu.
atau,
aku tak tahu dia tahu.

cuma biarkan.
ini semua Tuhan punya kerja.
aku nak cakap aku perlu lupakan dia pon tak boleh.
mana mampu bilamana dia selalu ada depan mata aku.

baru berazam sikit, dah bertembung dengan dia.
baru pasang cita2 sikit, dia dah senyum kat aku.

aduhh.

cuma Tuhan, kasi tahu sama aku jika dia bukan bakal pemilik hati aku.

Rabu, 24 November 2010

eksiden.

ingat tak hujan lebat semalam?

hujan mula membasahi bumi Tuhan sebaik sahaja aku habis kelas. itu sebab aku terpaksa lepak kat fek, makan semua dengan usahawan muda. hujan gila lebat. aku terkandas dekat fek dekat sejam jugak ah. bila dah reda sikit, aku pon jalan laju kat motor aku dan terus start motor. sebab aku fikir, hujan sikit aja. biasanya aku sempat sampai kolej dalam keadaan separa lencun.

tapi sebaik sahaja aku melepasi kawasan parking kereta fek aku, aku nampak kereta hitam belok ke arah aku. masa tu memang aku dah budget aku akan langgar jugak kereta ni. nak belok memang tak sempat dah. sedap je tayar depan aku landing dekat nombor plat kereta orang itu. aku memang tak ingat apa dah. sebab bunyi kuat gila. aku dengar orang jerit. mungkin dia saksi kejadian kot.

aku bangun, pakai helmet aku semula.

aku dengar orang tanya aku ok tak. aku jawab ok.
aku dengar orang tanya aku cedera tak. aku jawab tak.

masa tu aku tak nampak dah orang yang aku langgar tu. dan guess what, seingat aku dia lecturer kat fek aku. oh my!

hujan terus lebat gila time tu. aku terus rempit balik kolej. tapi aku dah terasa aura pelik kat motor aku dah. mungkin sebab hentakan yang kuat. serius kuat. lengan sampai bahu aku terasa lenguh. seingat aku terhentak dekat handle. cuak jugak aku. sampai sekarang, tangan kiri aku tak boleh angkat cawan ni. nak mintak urut, tapi tak ada siapa. time aku eksiden lah, rumet aku nak balik rumah dia. aku jadi down. lepas magrib je aku terus tidor. tak tahan sakit sebenarnya.

motor aku tak pastilah teruknya tahap berapa. yang pasti esok nak kena bawak pergi bengkel. nak check handle. tapi fulus pulak tak ada. tadi incik ayah call pon tak sempat nak angkat, PA aku dah jawab dulu. nak call semula lupa. sebab terus tidor. esok pagi aku call incik ayah semula lah.

tapi alhamdulillah jugak ah sebab aku eksiden tak teruk mana.

sebabnya. aku memang jenis akan eksiden kalau aku berada di satu tahap pembelajaran. maksud aku, sekolah rendah, sekolah menengah, matrik. dan sekarang universiti. di tahun akhir. kira ok lah. cukup korum. bukan tak berhati- hati, berhati dah. kun fayakun kan. benda nak jadi.

sudahnya. disebabkan fulus aku kurang memberangsangkan sebab dah hujung2 sem ni, aku nak mintak kawan2 lelaki aku tolong tengokkan motor. tapi entah sapa. aku cuma nak make sure motor aku masih selamat di naiki. untuk repair segala, kena tangguh. nanti lepas habis periksa, cuti aku bawak balik motor balik rumah. time tu nak repair segala boleh.

dan badan aku yang rasa tak sedap. sengal2 segala ni. aku tak tahu nak buat macammana. haihh. puan mama kata pegi klinik. tapi faham2 lah aku kan.

ini malam aku kena sambung stadi. exam aku kamis ni. wish me luck. doa senyap2 ok. aku doakan kau. kau doakan aku. terimakaseh.

Rabu, 17 November 2010

untuk aku, kau dan dia.

Wahai Wanita
Wanita yang berada di seluruh dunia
Tak kira bangsa, umur atau rupa
Oh asalkan kau Wanita

kalau kau orang pantas selari dengan kepantasan dunia tekno sekarang, pasti kau orang dah lihat video satu kapel buat drama kat tepi jalan di kota Kuala Lumpur. ya. budak melayu. ok, jangan mula mendiskriminasi bangsa. apa Datuk N kata? 1 Malaysia. oh itu budak Malaysia. Malaysia!

yang mana kita semua tahu apa agamanya. cuma tak tahu siapa makayah nya. banyak manusia menyalahkan makayah budak2 ni. tapi aku rasa yang salah bukan makayah mereka. macam biasa, salahkan empunya diri sudahh. mereka yang buat, apahal pulak mahu salahkan orang yang melahirkan dan membesarkan mereka?

tak adil bukan?

tapi kenyataannya, itu baru sedikit aktiviti sosi budak2 remaja sekarang yang terdedah. banyak lagi sebenarnya. cuma agak sedih ah bila benda2 macam ni jadi. nampak sangat jatuhnya moraliti insan dalam dunia ni. dan sebab benda2 macam ni jugak menambahkan sebab betapa tak perlunya kapel dalam realiti hidup sekarang.

kamonlah. wanita. kau bukan mati kalau tiada lelaki. lagi2 lelaki yang haprak macam dalam video itu. oh mungkin kerna chinta lah. tapi apalah sangat chinta kalau itu saja yang kau dapat. tanpa ikatan, kau sudah mahu bagi segala pada dia. apasal? tak boleh nak tunggu ada ikatan? yang sah! jangan salahkan lelaki dalam hal2 begini. kalau sudah disorongkan bantal, manalah mereka mahu menolak. kan. jadi kita sebagai wanita lah kena jaga. siapa lagi kalau bukan diri kita sendiri. sudah terlalu banyak kes2 sosi yang dihadapkan ke muka kita, ke telinga kita. sedarlah. maruah bukan boleh dijual beli, sayang.

mahalkan diri bak kata fynn jamal.

tak salah kalau kita kapel. memang aku tak gemar tapi siapa lah aku untuk tentukan hidup kau. hala tuju hidup kau. aku bukan siapa2. tapi cuba fikir, sekali kau kapel. kau bagi kekasih kau pegang tangan kau. lepas tu putus. kapel kali kedua, kau bagi pegang tangan lagi. kata kau, ini baru cinta sejati. yang dulu cuma monyet punya cinta. ok. tapi sudahnya aku dengar kau putus lagi. dan kini, aku dengar kau sudah punya cinta baru. normaliti bodoh manusia kapel, mesti pegang tangan. sudah berapa kali pegang tangan. sudah berapa kali putus. tapi apa2 pon kau tak dapat. lelaki berganti2 kau pegang. meh sini aku ingatkan, bukankah kau dan dia bukan muhrim? jadi pegang tangan itu termasuk dalam dosa bukan? aku mungkin kurang nampak tutup segala, tapi aku tahu yang mana itu dosa, yang mana itu pahala.

ok. sekarang kau sudah label aku naif. ya naif.
mungkin sebab aku pon tengah tak bercinta. jadi kau kata, aku memang suka kutuk2 manusia yang tengah bercinta ini. suka hati lah. tapi untuk pengetahuan, aku punya ramai kawan yang bercinta. aku tak ada hal. kau tanya mereka, aku tak ada paksa mereka putus segala. tapi pandailah kau jaga. janganlah asyik menyendeh sentiasa. kan. masyarakat pon meluat. kau ingat kau seorang yang bercinta? kamon lah, orang kahwen pon boleh berlagak selamba.

masih berbalik kepada video yang awal tadi, itu bukan setakat pegang tangan. kau peluk depan khalayak. siap cium pulak. takut sangat kau hilang kekasih kau. kekasih kau yang bangang tu pon kononnya marah sebab kau lebih pilih klcc dari dia. bodoh. 150 juta kali bodoh. aku tak tahu mahu maki macammana lagi. kau nampak macam budak sekolah. kekasih kau pon muka budak tepi jalan. maaf cakaplah, kau salah kalau kau takut hilang dia dan kau kata kau tak boleh hidup tanpa dia. kau salah. lelaki dik. bila2 masa dia boleh tinggalkan kau. lagi senang kau bagi, lagi senang dia tinggalkan kau.

dan semua lelaki pula nak wanita yang baik2 untuk dijadikan isteri. bila kau sudah bagi segala, kau fikir dia mahu ambil kau sebagai isteri? untuk ditunjukkan pada makayah dia? mahu diperkenalkan bagaimana?

"makayah, ini kekasih saya yang saya dah cium dia dikhalayak ramai di pavi malam hari tu. saya nak kahwen dengan dia!"

jika makayah kau masih punya agama, paling minimum dia akan halau kau dari rumah. dan maksimum, dia akan rodok pisau ke perut kau.

rasanya macam2 cara sudah dilakukan untuk membendung gejala sosi begini. gejala2 begini lah yang buatkan bertambahnya kes buang2 bayi sekarang. ah sudah, aku macam sudah mula mahu buat karangan fakta spm pulak. yang bertajuk gejala sosi. bangang. aku benci keadaan begini. aku rasa macam nak picit2 dua manusia dalam ini video.

itu sebab aku cukup takut kalau mahu kapel. lelaki mesti tak boleh terima kalau aku taknak itu-ini kan?
hahahaha. ini cepumas. tapi aku tahu masih banyak lelaki2 baik kat luar sana yang boleh diharap. tak apa. aku tunggu kamu.

*gelak*

mungkin wanita2 di luar sana takut jika tak ditunaikan permintaan2 bodoh sang kekasih, dirinya akan ditinggalkan terkapai2 keseorangan. ok mungkin kau tak bisa hidup sendiri. mungkin sudah terlalu biasa hidup dengan di sisi kau ada kekasih kau. ada lelaki. tak apa lah. kau katalah padanya yang kau tak mahu. jika dia mendesak. tak apa jika tinggalkan dia. tak apa. kalau sudah bukan jodoh kau. Tuhan kan ada. Tuhan itu Maha Tahu. Tahu segala.

"jom pegang tangan!"
"tak mahu. simpan untuk suami"
"kalau macam itu kita putus lah!"
"ok!"

dan biasanya lelaki akan kata, kalau tak boleh itu, tak boleh ini, pegang sikit pon tak boleh, untuk apa kita kapel?

hah. itulah maksud aku. nampak kan?
kapel tiada guna.
kalau benar lelaki itu mahukan kau, kasi tahu sama dia.

"Incik ayah sama Puan mama sudah tunggu di rumah. datanglah!"

sonang!
sudah lah dosa banyak akibat bergosip. lagi kau mahu tambahkan dengan kapel. fikirlah. kau budak universiti kan?
lagipun kau takkan sunyi dengan hanya kau tidak punya kekasih.
kau takkan sunyi. kau punya kawan2 kan. kalau aku, aku bersyukur. ramai kawan aku sudah berkapel. ramai kawan aku sudah bertunang. ramai kawan aku sudah berkahwen. tapi semuanya masih ada masa untuk aku. terima kaseh, Tuhan. aku nampak mereka masih ada untuk aku.

weh, mari aku kasi tahu. jujur aku cerewet dalam soal pemilihan lelaki dalam hidup aku. terlalu banyak yang dia perlu ada. dan dia tak perlu ada. mahu aku senaraikan?

nanti2 lah. memang aku sudah mahu fikir mahu buat satu entri untuk bakal pemilik hati aku. tapi nanti2 lah. aku masih mahu memerhati. tapi aku masih ingat janji aku. korang masih ingat?
alah...janji yang mana aku mahu incik ayah dan puan mama carikan calon suami untuk aku..?
ok kau boleh gelak sepuas hati. kali ini, aku mahu ubah sikit janji aku. aku akan minta incik ayah dan puan mama carikan calon untuk aku bilamana aku sudah berumur 26 tahun dan aku masih sendiri.

penat membebel.
cuma aku minta.
ambil serius apa yang aku kata.
video itu serius haprak.
jangan ikut.
korang, kawan2 aku, jangan buat begitu.
kalau aku tahu, aku langgar korang dengan myvi putih incik ayah aku.

serius.

Ahad, 14 November 2010

datang lagi.

ini hari incik M datang lagi. biasa lah, tanpa diundang. dalam sesibok famili aku menerima kedatangan orang baru dalam keluarga, incik M ponn sibok nak muncul. memang sengaja carik perhatian. tapi minta maaf lah ya, aku kurang layan hal2 lemah dan remeh begini. aku lebih suka berlagak seperti tiada apa. yang penting aku takkan dianggap annoying. seriusli aku tak suka.

ok, lupa nak bagitahu. incik M. M stands for migraine. migraine.

sebenarnya aku tak rasa aku ada penyakit ni. dan nyatanya, aku cuba elak dari mengetahui yang aku ada penyakit ini. bilamana aku konfem ada M, means aku sakit. aku tak sehat. TAKNAK!

tapi tak boleh nak kata sebab incik along juga menghidap M. dia lah yang jangkitkan ke aku ni.
tapi jugak. pelik. setahu aku, M itu sakit. exactly memang aku sakit kepala. one side only. tapi...incik wiki kata tanda2 M, muntah, emo atau apa2 saja. aku tak ada rasa macam itu pon.

cuma yang paling ketara, kepala aku sakit belah kiri gila2. gila3. lihat banyak gila kan. nampak tak betapa gila sakitnya? ini serius. aku tak main2 punya. sakit gila. rasa macam nak hantuk ke kepala katil. rasa macam nak cucuk dengan pisau. sakit.

sakit. sekarang dah rasa kurang sikit. aku mula sakit semalam. tidor tak lena. tak tahu lah kalau malam ini berjangkit ke sebelah kanan kepala pula. aura sakit dah terasa dah. mujur aku tak kerap sakit begini. ianya datang sangat jarang. mungkin 6 bulan sekali. atau kadang lebih kerap. mujur bukan setiap bulan. sakitnya yang amat. Tuhan saja yang tahu.

puan mama suruh pergi check. aku taknak. takut nak terima kenyataan. makan panadol adalah langkah yang terakhir. bilamana aku mula terasa aura sakit, aku akan pergi basuh rambut. lama. picit2. then, aku akan tidor. tapi kadang2 tidor itu lebih menyakitkan. sebab bila bangun, sakitnya akan terasa seperti kebas. korang dapat rasa tak? alah, macam tangan atau kaki korang kebas. it was like that. cuba bayangkan. tak terasa apa. tapi itu kejab je. sejam atau setengah jam selepas itu, kau akan terasa something cucuk kau punya kepala hotak. cucuk yang gila kejam.

sakit doh.

tapi cik wiki kata lagi, simptom2 M ni banyak. muntah lah. emo lah. apatah lagi. masalahnya, aku tak hidap itu semua. aku cuma sakit kat kepala yang amat sangat. pernah sekali, aku sakit gila masa kat kolej. masa tu rumet aku bukan kumi. dia cuma pengganti kumi. dia jadi risau gila. sebab aku huru-hara atas katil. siap tendang2 dinding. tambah lagi, aku ketuk kepala aku dengan henfon. dia cuba bagi aku panadol. aku telan 4 biji. tak ada kesan langsung. itu sakit yang paling aku ingat lah. sebab biasanya bila aku terkena sakit yang sebegini rupa, cuma aku sorang yang tahu. biasalah. aku kan manusia berlagak. berlagak sehat. tak mahu sesiapa tahu. kecuali bila sakitnya yang amat.

alah, lagiponn sakitnya tak selalu. syukur alhamdulillah.
bukan M kot. bila nak dekat baik, aku dah lupa nak pergi check. nanti bila dia datang lagi, aku ingat nak pergi check. then bila baik, aku jadi lupa. macam itulah berulang-ulang. tiada noktah.

dah lah. kepala sakit ah. sebenarnya aku nak cherita pasal ahli keluarga baru. tapi esok2 ah. bila aku dah sehat. betul2 sehat.

daaaa.


Isnin, 8 November 2010

dulu aku pernah berangan.

pernah tak korang berangan masa korang sekolah menengah dolu2? berangan nak duduk rumah kat bandar. berangan nak duduk sama dengan kawan2. huhahuha. bergumbira bersama2. berangan rumah korang macammana nanti. berangan nanti korang masak2 sama2. tengok televisi sama2. berangan itu, berangan ini.

hah?
TAK?

alamak. aku saja ke yang kuat berangan soal macamni?
haha. tolong gelakkan diri sendiri. aku bukan kuat berangan. cuma fikir soal masa depan. haishh. (pandai aku backup diri sendiri).

aku pernah berangan sebenarnya. ini masa aku sekolah lah. aku berangan aku dah kerja nanti, aku akan duduk rumah sekali dengan member2. pergi kerja then balik, lepak kat rumah. bergumbira sama2. seronok life macam itu. even aku tahu hidup kerja yang aku bakal pilih nanti bisa buatkan aku tak tidor malam.

ok. mari berangan bersama aku.


ok. ini bilik tidor. konfem lah aku cherita part bilik aku saja. takkan aku nak cherita perihal semua bilik. malas ah. privacy orang. jadi aku cherita bilik aku saja ok. aku pilih kaler hitam merah. kaler feveret aku. macam dalam gambar ni lah lebih kurang. terima kaseh kepada ikea versi jepon ini. korang tengok lah wardrobe ni. bikin gila wehh. bilik ini juga diizin diserbu oleh housemate2 untuk dijadikan tempat gosip2. even aku sibok, tak apa. aku suka. aku ni suka bersembang sebenarnya. even korang nak bersembang dengan aku padahal time tu aku tengah baring sambil pejam mata, aku mesti dengar.



dapor. even aku kurang-reti memasak, aku suka kemas2 ni. macam biasa kaler merah memang feveret. sampaikan aku kadang terfikir jugak, macammana housemate aku nanti, macammana kalau dia tak suka merah? haha. gila kejam aku. tapi aku suka situasi yang mana kami2 masak sama2. gumbira sama2.


ruang kerja. sebelah saja ruang tamu, aku akan tempatkan ruang kerja. bukan lah untuk aku sorang, kalau boleh tempat kerja untuk semua orang. moden kan.


ruang tamuuu. ini yang paling seronok. selain duduk saja, tengok drama kat televisi. tengok muvie. tengok bola. sembang. gosip. makan. baca buku. rehat. tidor. dan banyak lagi ah.

dan kesimpulannya, aku pernah berangan duduk rumah sama dengan member2. sebab aku suka. bukan nak asingkan diri dari puan mama dan incik ayah, cuma mahu sukaria sama kawan2. sebab orang kata, kalau duduk dengan kawan2 baru kita nak belajar berdikari. belajar masak. belajar mengemas. belajar banyak benda. itu angan aku.

sampaikan aku terbawa2 dek angan2 ni bila member gua betul punya/sewa rumah sendiri. mungkin gua silap langkah dengan tersalah anggap macam gua pon sewa rumah tu. mungkin gua silap langkah dengan anggap macam gua pon duduk rumah tu. mungkin gua silap langkah dengan anggap gua pon berhak ubahsuai rumah tu. mungkin gua silap.

sori ah. gua terlalu banyak berangan.

Ahad, 7 November 2010

diam-diam ubi berisi.

baik, ini hari aku mahu cherita perihal seorang lelaki.
lelaki. ya, lelaki. ini dia.


nama dia pojan. nama penuh sila cari sendiri. kami kenal sejak kami jadikan palapes sebagai dunia kedua kami. dia anak kedah. budak pengajian islam.

weh weh wehhh...ini bukan cherita chinta ok. kejab, aku nak tukar gaya bahasa.

.
..
...
..
.

sebenarnya aku nak cherita pasal dia ni dah berjaya. berjaya dengan gaya. tak siapa sangka dia akan pilih jalan ni. sebabnya pada pemerhatian aku, dia ni bukan seorang yang sangat menonjol bila dalam tahun pertama dan keduanya dalam palapes. boleh kata dia ni biasa2. biasa2 yang biasa. tiada pangkat untuk dia. tapi satu aku respek dengan dia, dia imam. sebab bagi aku, kalau nak tahu pemimpin itu benar2 selayaknya pemimpin, cukup sekadar dia tunjuk yang dia boleh jadi imam. selepas itu, aku akan suruh dia belajar memimpin pula.

tak tahu memimpin tak apa. asalkan kau berjaya sebagai seorang imam, itu sudah cukup. apalah adanya seorang pemimpin kalau kau tak bisa jadi imam even pada kawan2 kau sendiri. dulu memang aku fikir, "kenapa tak pojan?"

tapi aku ni siapa lah nak bagi orang efek atas kata2 aku.
ramai sebenarnya yang kata mahu teruskan dalam dunia tentera ini bila habis tauliah. tapi aku lihat, semua nya bagaikan tak menjadi. siapa terasa, padanlah. itu orang dulu2 cakap, jangan cakap besar. nanti tak ke mana. yang dikejar tak dapat, yang dikendong habis berciciran.

memang ada yang patut cemburu dengan pojan ni. dia bukan siapa2 bila dia masuk palapes. tahun ketiga baru dia diberi tanggungjawab segala. aku rasa memang tak fair. tapi bukan aku punya kerja nak kena tentukan siapa layak atau tidak. dan aku dengar, nama pojan naik bila latihan tauliah masa kami di tahun dua. alah, biasalah. yang pergi sana akan berhempas-pulas mengatakan yang di sana itu-di sana ini. sebolehnya di mahu kasi tahu seantero dunia bahawa dialah yang pergi sana.

persetankan semua itu. sejak dua tiga hari ini, aku dah belajar menerima. menerima kutukan atau pun kata2 bangsat manusia. terima kaseh atas segala. terima kaseh. terima kaseh.

untuk pojan, ini mungkin anugerah Tuhan atas segala jerit perih kau yang kami tak pernah nak tahu, tak pernah nak ambil tahu atau tak pernah cuba nak tahu. even aku tak tahu hati budi dia macammana, aku tahu dia budak baik. dan dia budak yang akan memperjuangkan segala apa yang benar. kalau kau rasa teraniaya, pergi jumpa sama dia. mintak tolong sama dia.

dan kadang, atas kelantangan dia, jiwa terseksa juga. sebab atas apa yang kita anggap satu gurauan, dia tidak. tapi aku tahu dia cuba memahami. dia budak baik.
tapi walau apa2pon. dia sudah buktikan bahawa dia hebat. aku akan doakan yang terbaik untuk dia. insyaALLAH. nanti kalau dia dah berjaya, aku takkan mintak dia ingat kami2 semua. sebab aku tahu dia memang akan ingat.

aku tahu kerendahan hati dia. dengan cara dia bercakap, dengan cara dia layan kawan2 dia. aku tahu. dan sekarang, rasanya semua akan memuji2 dia. pojan itulah, pojan inilah. syukur alhamdulillah. tiada lagi kata2 nista.

*senyum*


p/s: semoga berjaya.

Jumaat, 5 November 2010

balik kampung sebab member gua nikah.

penuh onak dan liku perjalanan balik rumah aku ini hari. sejak pagi yang tiba2 aku kena balik dengan pengangkutan awam. padan muka. itulah, mentang sudah ada kemudahan, naik ktm, bas semua kau dah lupa. memang padan sangat lah. cuma nasib tak kena tipu je. dan untuk pengetahuan ya, baru tadi aku tahu keretapi tanah melayu sudahpon tubuhkan koc untuk wanita. suara diulang, WANITA sahaja. tujuannya untuk mengelakkan gangguan seksual atau kasi istimewa lah sama wanita.

tapi sia- sia. aku pon tak pasti apa yang mereka2 yang lelaki ini fikir. mungkin mereka tak sempat nak tahu bahawasanya wujud koc untuk wanita. mereka tahu redah sahaja. bukan satu. bukan dua. ramai!

ini atas pemerhatian aku sendiri lah. cuma silap sebab tak ambil gambar saja tadi. kalau tidak, sudah boleh publish. gambar yang ada ni, sila ucap terima kaseh sama incik goo. tapi serius li, punyalah banyak pelekat. masa tengah tunggu pon punyalah besar kain rentang yang pihak ktm pasang, takkan lah tak perasan. mengong betul.

ok bagi sesiapa yang tak tahu, ya. koc wanita disediakan oleh pihak ktm sendiri. most keretapi diorang sekarang sudahpon ditampal dengan pelekat koc wanita. atau paling hebat, sudah dicat bahagian badannya dengan kaler merah cair. tapi yang tadi aku naik, belum lagi. dan lagi satu, koc ini mudah dikenali. ok, sekarang korang2 cuba bayangkan keretapi yang datang. itu kan dalam 3 koc. maksudnya dalam 3 bahagian. alah, kalau korang main permainan punya keretapi pon masih 3 bahagian jugak. konfem. dan bahagian TENGAH. iaitu koc yang KEDUA. saya ulang ya, KEDUA. TENGAH. itu adalah koc WANITA.

punya banyak huruf besar. kalau tak faham, gua tak tahu lah. tapi based on apa yang gua dapat dari incik goo tadi, hanya wanita yang boleh masuk koc itu. tapi tak pula nyatakan what if lelaki yang masuk. yang half2 pon dia tak nyatakan. alaa, lagipun mana ada pengawal nak jaga. kalau ada pon, kita sendiri sebagai masyarakat ah. kalau nampak lelaki nak masuk, bagitahu lah secara sopan.

"Bang, ini koc wanita. tak baca ke? abang ni lelaki kan? pergilah koc depan atau belakang. terima kaseh!"

hah, macam tu pon boleh. kena ganas tapi bersopan sikit. koc wanita kan. kiranya semua wanita pon jadi duta koc lah. ambik peranan. bukan susah sangat nak cakap pon kan. tapi oleh sebab gua pening2 lalat dalam ktm tadi, brader depan gua cuma dapat jelingan tajam lagi membencikan saja lah. sapa suruh berdiri depan gua. dalam koc wanita pulak tu. lepas tu boleh dia buang tin air dia ke luar masa pintu dah nak tutup pulak tu. celaka betul jantan tu. kalau gua dah makan roti canai pagi tadi, memang kaki gua dah melekap kat pipi dia dah. cuma masalahnya gua makan nasi lemak je pagi tadi. jadi kaki berat sikit.

tapi itulah. orang hormat kita, kita pon akan hormat orang balik. kalau ini langkah kerajaan nak lindungi kaum wanita, apa lah salahnya kita follow the rule. tak mati tak. koc wanita untuk wanita. kalau kau jantan atau separuh2 kau boleh pergi koc depan atau koc belakang. yang tengah, biar wanita.

ok. sekarang memang lari gila tajuk. itu baru cerita bab perjalanan balik ke kampung tu. belom cerita bab member gua nikah lagi. haihh. sabar je korang kena baca karangan budak sekolah menengah gua ya. sapa tak suka sila komen. tapi masalah nya gua tak terima komen yang tak kasi gua karang panjang2 pon lagi. so gua bantai karangan 2004 patah perkataan lah kan.

ok dah.

act gua senyum je bila nampak member gua dah siap2 baju kuning dia. kejab lagi dia nikah. time tu pukul 2 petang. kelam kabut nak pergi masjid baru. itupon tunggu 30 minit juga sebab tok kadi tak sampai2. eh, bukan tok. pakcik kadi. sebab dia nampak muda.

dan bermulalah pengalaman gua. bukan pengalaman nikah. pengalaman menyaksikan akad nikah. sebenarnya nikah bukanlah selalunya yang kita tengok dalam televisi. bohong semua tu. nikah ni ada macam2. boleh jadi ada hantaran sama. boleh jadi tidak. boleh jadi batal air sembahyang kat situ jugak. boleh jadi tidak. jadi terpulang pada si pengantin. asalkan sudah mematuhi rukun nikah. itu sudah cukup. apa hal rukun nikah pon aku nak kasi tahu? korang2 kan dah pandai kapel2, dah pandai fikir mahu kawen, takkan lah rukun nikah pon terkulat- kulat.




dulu masa sekolah memang tak syak cik kuning ni nak kawen dulu. sebab dia jenis suweet2 biasa. tiada skandal atau apa kalau tak silap aku. tapi akhirnya dia kahwen dulu. chantikkan dia. tapi sebenarnya semua wanita pon kalau jadi pengantin memang chantik. Tuhan sengaja mahu tunjuk kan.

malam esok dia akan berinai. alaa semua itu kira adat la. dan ahad baru bersanding. aku tak dapat tengok dia tukar2 baju sebab ktm punya hal. lambat. tapi tak apalah, yang penting aku dapat tengok dia nikah. dia dengan laki dia kiut kan. anak2 dia nanti mesti lagi kiut. hish. tak sabar aku.

sebenarnya nanti aku nak buat satu entri untuk dia. tunggu ah. tunggu idea. ok lah. sekian. tunggu cerita malam esok dengan hari minggu pulak ya. daaa..


Khamis, 4 November 2010

mudah saja.


ini hari aku mahu bawakan kamu2 semua mendalami lagu sheila on 7 yang satu ini. kalau mahu dengar, dan malas mahu donlod, mari ke bilik aku, kita dengarkan bersama. jenis aku, kalau aku sudah dengar satu lagu, lagu itu saja yang bakal bising di dalam bilik aku. terimakaseh kepada rumet aku sebab sabar mendengar. dan juga kepada rumet tumpangan, yang selalu lena didodoi dengan lagu sheila on 7.

lirik mudah saja dari sheila on 7.

Tuhan aku berjalan menyusuri malam
Setelah patah hatiku
Aku berdoa semoga saha
Ini terbaik untuknya

Dia bilang, "Kau harus bisa seperti aku"
"Yang sudah biarlah sudah"
Mudah saja bagimu
Mudah saja untukmu
Andai saja cintamu seperti cintaku

Selang waktu berjalan
Kau kembali datang
Tanyakan keadaanku
Ku bilang, "Kau tak berhak tanyakan hidupku"
Membuatku semakin terluka
Mudah saja bagimu
Mudah saja untukmu
Coba saja lukamu seperti lukaku

Kau tak berhak tanyakan keadaanku
Kau tak berhak tanyakan keadaanku

Gua suka betul bila Duta nyanyi. dia ada stail dia yang tersendiri. dan aku syak aku dah jatuh chinta sama dia buat kali yang entah ke berapa kali. hahaha. ok nanti gua nak cari boypren muka macam Duta.

stail kan dia?

Rabu, 3 November 2010

perempuan itu.


nono kata nini kapel sama momo. tapi semalam nunu nampak nini pegang2 tangan sama mumu. baru kejab tadi pulak nunu nampak lagi nini sembang berdua sama meme. haish. nunu sudah pening.

dengan siapa sebenarnya nini kapel?
apa kapel cuma pada nama saja kah?
atau sebenarnya nini tak kapel pon sama momo. dia kapel sama mumu. dan cuma teman tapi mesra sama meme.

jadi apa masalahnya?

nini tak ganggu hidup nunu kan? apa yang mahu dirunsingkan?

situasi beginilah yang biasanya. lagi2 dengan adanya teknologi yang berbagai rupa sekarang. dengan sekali klik, sudah tahu dia itu empunya siapa. fb kata nini kapel sama momo. jadi betullah apa yang nono cakap. jadi nunu kena percaya itu. tapi apahalnya nini pegang2 tangan sama mumu? momo tak tahu kah?

itu sebab aku cakap. life is complicated kan. atau nini saja manusia yang complicated. tak mahu puas sama realiti hidup dia sekarang. tak mahu bersyukur sudah punya momo. masih mahu pegangan tangan sama mumu.

oh, baru nunu tahu. momo jauh diperantauan. jadi siapa mumu di hati nini?
(seems nunu ini sangat penyibuk orangnya!)

kekasih gelap mungkin.
tapi nini tak tahu kah mumu sudah ada steady girlfriend?

fikir punya fikir, nunu syak nini cuma mahu main2 sama mumu. cuma mahu berada di sisinya di kala momo jauh di perantauan sana. sekarang tak tahu perasaan mumu macammana. nini chantek. takkan mumu tak terpikat?

meme? oh lupa. meme cuma sembang sama nini. tiada lain. tapi nunu pernah nampak mereka keluar sama2 juga sebelum ini. (haih, banyak pulak si nunu ni tahu! paparazi ke apa si nunu ni?) jadi sekarang, nini sama siapa? nanti kalau mumu jauh, nini rapat sama meme pulak kah?

serius shit ini perempuan. dia fikir dia siapa? asal jauh sikit sudah mahu cari yang lain. kalau aku jadi momo, sudah lama aku tinggalkan.
kalau aku jadi mumu, sudah lama aku tinggalkan.
kalau aku jadi meme, sudah lama aku tinggalkan.

tapi.
aku bukan momo.
bukan mumu.
bukan meme.

atau kita semua terpaksa terima kenyataan yang nini chantek dan berhak dapat itu semua. momo kah. mumu kah. atau meme kah. semua nya dia punya hak. tapi masalahnya kau kapel banyak2 pon untuk apa? sebab duit kah? atau sebab cuma mahukan perhatian seperti yang aku cakap tadi. momo jauh, jadi nini cari mumu. sekarang nak kata nini manusia/perempuan yang tak boleh ditinggal sendiri lah? mahu disayang. mahu dibelai. mahu diperhatikan setiap masa?

kamonlah. bukan mati pon kalau kau tak kapel.

iyalah.
kalau kau kapel setakat kau nak duit dia, baik kau kerja part-time.
kalau kau kapel setakat kau nak selalu sama dia, baik kau kahwen sama dia.
kalau kau kapel setakat kau nak tunjuk bukti chinta kau sama dia, macam yang aku cakap tadi, baik kau kahwen sama dia!

dia taknak?
but then buat apa kau kapel sama dia?
dapat apa?
setakat pujian manusia yang katakan, "Oh, kau kapel sama dia? kiutnya kau orang!"
hah. padahal kau dengan dia tak rancang pon nak kahwen. itupun kau sudah bagi dia pegang kau lebih2. haram. atau paling tidak pon, "Lepas habis belajar kita kahwen lah". itu belum kira tambah sem sebab extent. atau pon takkan kau nak kahwen sebaik sahaja grad? nak makan apa? pasir? weh, pasir pon mahal tahu?
paling tidak 5 tahun dari sekarang. itupon kalau kau kapel sekarang ah. sepanjang nak ke 5 tahun, macam2 kau dah bagi dia pegang. halal-haram tolak tepi. kata kau, "Kami dah nak kahwen!". jadi, biarlah.

tup2. sampai sahaja tahun ke lima. kau orang tak jadi kahwen pon. biasalah. curang. ketahuan. begitulah. rasa rugi tak? rugilah. kau dah bagi dia pegang kau sana-sini. tapi dia tak jadi hak kau. dan kau pon tak jadi hak dia. apa kau dapat?

nothing kan.

mungkin sekarang kau suka dengan gelaran yang manusia2 lain bagi kat kau. iyalah kau chantek, ramai orang suka. kapel pon bersilih ganti sudah serupa tukar kau punya baju. sampaikan kau tak boleh beza suka, chinta dan nafsu. tapi tak apalah. kau selesa begitu kan. aku mampu kata apa. mungkin kapel dengan lelaki2 itu buat kau bahagia. oh atau mungkin, benar kau tak kapel. cuma kau cuma suka manja2 sama mereka. aku benci bila manja2 sama lelaki yang aku tak kenal. sudah kenal juga tak suka. oh mungkin sebab aku rok. kau tidak.

apa yang penting, aku tak rugi apa2. kapel bukan penting. manja2 sama lelaki asing juga tak penting. atau mungkin aku terlalu jaga imej aku. tak suka dikaitkan dengan mana2 lelaki. dan mungkin imej kita sangat berlainan. kau suka imej yang selalu saja dikaitkan sama lelaki mungkin. jadi kita beda.

mungkin kau suka pamer senyum pada semua, aku tidak. jadi kita beda.
aku lebih rela diiktiraf sebagai sombong dari diiktiraf sebagai suka melayan. tolonglah jangan jadi perempuan seperti itu.

aku ingatkan diri aku sendiri. sebebas mana aku pon, aku masih jaga. aku masih punya incik ayah dan puan mama yang perlu aku jaga maruahnya. aku masih punya Tuhan, ALLAH yang satu. aku harap aku tak terdedah dengan gejala2 yang begini. lagi senang kalau orang nak kata aku tak laku pon. tapi Tuhan itu kan tahu. jodoh semua kat tangan Dia. jadi untuk apa runsing2 sampai pening2 nak cari.

bila betul masa dan ketika, kita pasti akan jumpa. PASTI.

hari bersamanya.

Mohon Tuhan,
Untuk kali ini saja
Beri aku kekuatan
tuk menatap matanya
Mohon Tuhan,
Untuk kali ini saja
Lancarkan hariku
Hariku bersamanya
Hariku bersamanya

lirik ini sedikit sebanyak bagi sentimental value pada aku. kind of jiwa-ng. tapi apa lah salahnya kan. sesekali. penat juga sentiasa rok n rol. penat juga sentiasa selamba tiada perasaan. aku pon manusia kan. sesekali mahu berubah mood. tiba2 cik mood jiwa-ng hari ini datang pulak.

btw, sesiapa yang tak pernah dengar lagu hari bersamanya dari so7, pergilah donlod kat 4shared dan cari lirik dia di google. tak kuasa ah aku nak kasi lirik di sini. bukan dapat duit, ye tak. jadi aku bagi bait2 nya saja. tak bolehlah panjang2, nanti bank lirik tak dapat cari makan pulak. ok aku merepek.

lirik ini sebenarnya kesahnya, seorang lelaki yang meminta Tuhan baikkan segala harinya. harinya untuk bersama manusia yang dia paling chinta la kot. sebab sebelum ini, dia pernah rosakkan hari diorang pegi dating mungkin. jadi dia minta tolong pada Tuhan, jangan rosakkan hari ini. kisah chinta tipikal. tapi bila dia sebut, "Mohon Tuhan". aku jadi terdetik, wah...indahnya.

seriusli lirik so7 tak pernah mengecewakan. masih ingat lagu Anugerah Terindah Yang Pernah Kumiliki?--sedap kan? lagu yang simple tapi apa yang dia nak sampaikan itu jelas. orang kata kalau sudah chinta kan. apa2 pon cantik. apa2 pon bunyinya sedap dan indah.

tapi apa yang jelas, aku belum mahu rasa seperti ini. seperti hari bersamanya. sebab belom ada NYA. jelas kan. takkanlah aku nak ingat balik masa2 aku dengan kekasih lama aku kan. malas dah aku nak berkenang-kenangan. aku dah pandang terus ke hadapan sekarang. biar dia dengan hidup dia, dan tolong biar kan aku dengan hidup aku.

dan sekarang, aku seronok hidup dengan kawan2, famili dan manusia2 di sekeliling aku yang punya banyak ragam. masing2 berusaha mahu menonjolkan diri di hadapan aku. ah, tak apa. aku tak kesah. andai itu bisa buat kalian bahagia, aku akurkan saja. semua pon mahu diperhatikan kan. apa saja yang kamu2 mahu, akan aku kasikan. tak usah risau. tak usah khuatir.

sebenarnya dalam hati ada niat juga minta kalian doakan aku akan mendendangkan hari bersamanya ini. hahaha. malu aku. tapi doa diam2 sudah ya. apa yang penting Tuhan tahu.

hari bersamanya.
akan datang.
tak tahu bila.

Isnin, 1 November 2010

hampir ke situ.

pejam celik, pejam celik.
sudah masuk bulan november ini hari.
dan tarikh itu semakin hampir.

berdebar kan. tarikh itu kurang beri kesan pada aku mungkin. tapi ianya akan memberi sejuta kesan pada along aku. tarikh yang menjadi saksi dia bakal dinikahkan sama chinta hati dia. cuma yang menjadi kesukaan aku, perkahwinan ini adalah perkahwinan pertama dalam famili aku. dah nama pon along kan. mestilah dia yang kahwin dulu. takkan aku pulak. haishh.

incik along.

dan untuk pengetahuan, perkahwinan dia akan diadakan di dalam padang futsal dibelakang rumah aku. 15 khemah akan dinaikkan di dalam padang itu. sampai sekarang aku masih tak percaya boleh muat 15 khemah. tapi adik aku mati2 yakinkan aku. tak apa, nanti kita tengok macammana kebijaksanaan incik ayah dan pakcik aku muatkan 15 khemah dalam itu.

along dapat orang kulim. atau lebih spesifik, bandar baru kulim. nanti sudah sah, aku pertontonkan gambar mereka ok. cuma apa yang aku mahu cerita, perjalanan ke arah tarikh itu. tarikhnya kian hampir. rumah perempuan, 1hb Januari 2011. sempena dengan sambutan tahun baru mungkin. dan di rumah aku, minggu depannya, 9hb Januari 2011.

kalian dijemput hadir ok. dijemput. sangat2 dijemput. mari sama2 meriahkan majlis along aku ok. jangan risau, aku takkan suruh korang2 basuh pinggan. jangan khuatir ya.

sejak jumaat sampai ke hari ini, aku melepak di rumah. banyak hal yang nak diuruskan puan mama dan incik ayah bersempena dengan perkahwinan anak sulungnya ini. dan lagi, incik ayah seorang public figure. aku dah dapat aura ramai gila orang yang datang ni.

haha.

nanti esok2 aku cerita lagi perkembangan majlis ok.

Jumaat, 22 Oktober 2010

terakhir kalinya...


banyak kali dalam hidup memang kita terpaksa meneruskan hidup tanpa impian dan harapan. ataupon terpaksa meninggalkan impian kita. kerna mahu selari sama hidup. yang kadang2 sepertinya tak adil. tapi Tuhan itu Maha Tahu kan. semuanya ada hikmah. kalau tak begitu, begini. kalau tak begini, begitulah.

ini hari, aku rasakan aku lah manusia paling gagal dalam pentas lakonan yang Tuhan kasikan. aku rasakan aku lah manusia yang paling dem saat ini. jika dikasikan manusia untuk aku tumbuk, mungkin dia sudah pengsan atau tenat di ppum. haish, entahlah.

sepertinya aku letakkan akal aku di kaki.
langsung tak bisa berfikir. jelas.

kecewa. ya. itu mungkin perkataan yang paling sesuai untuk aku saat ini.

kisahnya begini. aku seorang yang tiada apa untuk dibanggakan. cuma itu. itu sahaja permainan ataupun priority yang aku ada. aku tahu. walau tidak sampai tahap star. tapi sekurangnya aku tahu. kenapa itupon kau mahu ambil dari aku?

sebulan lebih memang macam pejam-celik. tapi bila kau rasa sesak dengan assignment dan test yang melambak, dan itu semua kau sanggup korbankan untuk permainan ini. sanggup tak tidur malam untuk langsaikan segala assignment dan buat revesyen. sanggup korbankan masa lepak kau dengan member2 kau.
dan akhirnya, kau dikasi tahu...TIADA GAME UNTUK ITU.

ini tak kelakar ok. mungkin ini terakhir kalinya aku bermain untuk itu. tiada istilah tahun depan. mood aku benar2 down. aku sendiri tak faham. jika dari awal memang kau rasa takkan mungkin kau dapatkan tempat untuk game, kenapa mesti kau tabur janji dengan akan ada jugak game? biarkan aku cipta lagi impian untuk main? biarkan orang lain juga bina impian untuk main?
kamon la weh. kau ingat setiap masa kami air yang mengalir kat longkang ke?
kenapa macam taknak bertanggungjawab?

bukan semua orang ada masa untuk esok.
bukan semua orang ada masa untuk lusa.
apatahlagi minggu depan.
tahun depan?

tak usah lah berharap.
eh, kau sedar tak kau sudah hancurkan harapan dan impian orang lain?
wake up lah!

sedar sikit.



baguskan rasanya hampakan orang?

.
..
...
....
...
..
.

p/s: pihak yang bertanggungjawab. plis. aku harap. usaha. masih ada masa kan.

Selasa, 19 Oktober 2010

romantika.

"How do you define romantic?"
mesej dari kawan aku.

"Romantik macam cantik, subjektif. Setiap orang ada sifat romantiknya dalam darjah tersendiri"

lebih kurang macam itulah balasan mesej aku. mungkin kawan aku itu sebenarnya mahu tahu, tingkahlaku bagaimana yang aku takrifkan sebagai sifat romantik. tapi, itulah yang aku 'percaya' tentang romantik. ianya subjektif.

romantik di mata kita, tidak romantik di mata orang lain. kita rasa kita tak romantik, tapi orag lain kata apa yang kita lakukan itu--romantik. terpulang pada mata yang melihat, telinga yang mendengar, hati yang merasa juga menerima.

semua manusia ada sifat kasih sayang cinta. dan itulah sumber- sumber yang mewujudkan tingkahlaku romantik. kalau korang kata, korang bukanlah manusia romantik. aku boleh terima pengakuan itu.

tapi dalam diam- diam, aku merasakan, manusia yang mengaku dirinya tidak romantik adalah yang paling romantik bila tiba saatnya dia mahu romantik.

Isnin, 18 Oktober 2010

namun ku punya hati.

banyak benda berlaku sejak akhir2 ni tapi disebabkan khidmat aku diperlukan di alam realiti, jadi alam fantasi ini aku tinggalkan seketika. kasi berhabuk sikit2. lama tak bukak, baru ada rindu2 sikit kan. haha. bukan apa, teknologi semakin maju, tapi rupanya aku lebih suka simpan semua nya dalam cip otak aku. even tak boleh nak kekal lama.(perlu usaha untuk ingat segala memori). tapi aku lebih suka cara klasik macam itu.

dan sekarang, rasanya manusia2 lebih tertumpu pada facebook, twitter dan sebagainya. lebih mudah. dan tak perlu karangan 200 patah perkataan aku ini. rimas mungkin. atau lebih jelas, muak barangkali.

aku tahu, tak semua manusia suka baca karangan2 aku ni. tapi biarlah, suatu hari nanti, anak2 aku, cucu2 aku, insya-ALLAH mereka yang akan jadi pembaca setia. iyalah, mana tahu aku selit2 kan siapa nama waris dalam wasiat aku.

terlalu banyak rasanya yang mahu dicerita. tapi aku cuba rangkumkan segala ok.

yang paling aku ingat, ini hari punya kejadian. it was like a pre-reunion. ladies2 perkasa intek 29 kembali menerjah ruangan kecil aku. dengan tujuan nak menjadi kaya dan mengimbau kenangan lampau. ok, sangat tinggi bahasa2 itu. bahasa ringkasnya, nak ambik cek dan ambik gambar tauliah.

.
.
.
...
....
.....

ok. aku memang punya short-term memory. yang lain aku tak ingat dah.
sori.

lainkali, aku terus tulih ok. inilah akibat bertangguh.
bukan apa, aku taknaklah orang kata aku asyik hapdet blog sampai keje sekolah tak siap, kan. dua-tiga minggu ni memang sibok. normal life student kan.
tak mencabar la kalau tak ada keje sekolah, assignment, presentation semua kan.

contoh terdekat macam hari ahad semalam. sampai bangun-tidor-bangun-tidor aku. tak tahu nak buat apa. sebab tak ada kerja punya pasal. bosan hadap fb. malas nak tinjau spectrum. nak keluar jalan2 pon tak ada fulus. nak call suruh adik aku amik aku kat sini bawak balik rumah pon, kredit tak ada.

kasihan kan.

inilah hidup aku kalau nak menghadap hujung2 bulan ni.
dengan jarang jumpa incik ayah dan puan mama, lagi buat hidup aku serabut.
bukan nak manja2. cuma nak suntikan semangat.
ini sebab aku tak belajar kat oversea. aku tak boleh jauh sama famili.

aku tak biasa.

oh, ya. tapi hati aku sikit terguris ini hari. tadi masa kelas, aku dah prepare jawapan. tapi dokter langsung tak tanya aku. tup2, dia tanya soalan yang aku tak jawab. tak prepare. hampagas la kan. terkulat-kulat aku. dan jujur, aku katakan aku tak buat. nasib dia tak sembur aku.

tapi aku tetap suka dia.
dia sangat sempoi.
dia suka gelak.
dia suka gurau.
dia suka kenakan orang.
tapi bila dia bebel kat aku tadi sebab aku tak buat kerja dia, dia tak bergurau.
serius shit dia serius.

aku terasa.
p/s: moral of the story, jangan lupa buat kerja dia. (masalahnya aku memang tak tahu buat. camane?)

oh, baru aku teringat. baru2 ini game selangor agak goyah. tak pasti atas dasar apa. mereka tak seperti mereka. adakah mereka diguna2? Tuhan saja yang tahu. aku cuma doakan kejayaan untuk selangor.

dan juga, game hoki sukmum terpaksa dipostponed atas dasar tidak dapat sewa padang hoki. gila banyak alasan. dan mengarut. dan dengar2, padang varsiti adalah jawapan terakhir untuk game hoki dimana. doakan untuk kami main di turf ok. sangat tak best main di padang varsiti tahu?

semua orang tahu, bola akan pergi dulu sebelum player.
tapi aku syak sebaliknya jika main di padang varsiti.
player yang lari dulu, bola tertinggal di belakang.

sebab lopak atau semak, mungkin.

ok. itu tak baik. mulut jahat sungguh kau ini.
just fine, doakan yang terbaik ok.

assalamualaikum.