Rabu, 29 Julai 2009

jangan kau lepas

peluklah diriku dan jangan kau lepas
kanku dan jgn kau lepaskan ku darimu

ku takkan pernah tertawa
ku takkan pernah bahagia
ku takkan pernah merasakanmu
bila kau tak di sini

ku takkan pernah tertawa
ku takkan pernah sempurna
ku takkan pernah merasakannya
bila kau tak di sini

izinkan aku
berlutut mengharap
kau tuk kembali
izinkan aku

berharap dirimu
kembali dan kembali dan kembali lagi
peluklah diriku dan jangan kau lepas
kan ku dan jgn kau lepaskan
ku darimu

ahhhh...
ak pon tak sure kenapa lagu ni ad kat post kali ni. nak kata special actually tak ada la sangat. emo: NORMAL. no hurt feeling or pape. jiwa terasa kosong. macam tak tahu nak rasa apa, macammana...zero!

tp aku dikagetkan dengan istilah 'kerjasama' yg sekian lama diguna pakai untuk menggambarkan kekuatan suatu intake itu. tahap kerjasama yang kerap dijadikan bahan ukuran. sampaikan aku tak boleh nak beza samaada itu adalah kerjsama or komitmen. dua benda yg sgt berbeda. tp ntah kenapa ianya bagaikan xle nak dipisahkan. walaupun ak try pisahkannya dengan letak 'or' disitu. actually bgai tak mengubah apa2.

alkesah nya bermula begini.
ak boleh dianggap penting dlm peringkat kita.[helo, bukan masuk bakul angkat sendiri, okay!]
waima tugas yg diberi tampak kecil tapi inilah beban yang dipertanggungjwbkan pada aku. bagi ak, ak da boleh biasakn diri dgn tugas ni. jadi, utk menguruskan nya hanyalah keje senang. dan jelasnya, bkn ini probs ak. ini hanya introduction.

bila kita dalam satu peringkat. waima mana- mana organisasi sekalipun. akan ada manusia yg kejenya kuat, komitmennya tinggi. apa sahaja tugas yang diberi akan dilaksanakan dengan sehabis baeiknya. dan jgn lupa. ada juga manusia yg menumpang kaki di atas tugas manusia lain. means, tugas dia xjln, hanya mulut yang lantang bersuara itu ini. sampaikan tak tahu nak beza mana kebenaran dan kepalsuannya.

jgn tak tahu. masih wujud manusia sebegini.

bukan ke kita semua dididik untuk menjadi manusia yang 'someone' and not 'anyone'. kita mahu dikenali dgn identiti sendiri.

aaaahhhh...
come say it. straight to the point, syikin!

kenapa mesti ak yang dipersalahkan atas kesalahan yang bukan dimulakan dengan aku???
why me???

mereka itu asyik menekankan kenyataan bahawa mereka manusia bawahan. jika silap sedikit, terus akan dipersalahkan 102%. why?
sebab nya kamu2 ini tak cuba untuk menegakkan kebenaran yang kamu sendiri tahu. hanya mahu harapkan teman yang lain cuba support.

wahai teman, sampai bila? sampai bila nak mengharapkan support dari yang laen. kenapa tak kamu yang katakan, 'ya, saya salah. saya akan memperbaiki kesalahan saya untuk masa akan datang.'
tapi, kenapa kamu perlu katakan,'ya, saya manusia bawahan.salah sikit akan terus dituju.manusia lain tak cuba nak support saya!kata kerjasama...'

kenapa perlu kerjasama yang nak dipersalahkan?

kalau kerjasama, kenapa kamu tak kerjasama elakkan masalah yang kamu semua hadapi skrg???

realitinya, tiada siapa pernah paksa untuk kamu tulis nama sebagai volunteer mahu pergi!!!!
KAN???

wahai teman, cuba luaskan pemikiran. berdiam diri dan cuba hayati semula kesilapan diri. menuding jari pada yang laen takkan melangsaikan masalah sekarang.

kami yang tak volunteer dipersalahkan?
atas sebab apa?
tidak support untuk kesilapan masa anda semua??
tidak kerjasama untuk ingatkan anda semua tentang masa??

kenyataan yang sama.
manusia takkan mengaku silap diri sendiri.

saya akui itu.
kerna saya juga manusia.

tp sy bukan manusia itu.

dan sekarang, setelah manusia lain menuding jari pada anda, anda pulak menuding jari pada kami yang lost tak tahu apa2.
kenapa?

mahu salahkan kami sebab tak tahu apa- apa.

come on, cuba undur masa ke belakang. cara kamu sebarkan maklumat, adakah ianya berkesan??

setiap kesilapan kita, hanya kita yang boleh betulkan. bukan manusia lain.

dan lagi, mungkin sudah tiba masanya saya perlu tak mengambil tahu apa- apa. tak cuba untuk menyelamatkan situasi. ya, saya juga perlu akui. saya bukan penyelamat keadaan yang baik. saya boleh terima keadaan diri saya.


dan selepas ini, tak perlulah saya nak menegur manusia lain tak tentu pasal dan saya perlu sedarkan diri betapa tak perfectnya saya. jadi tak perlulah mahu jadi heroin dalam drama ni.
kan?kan?

so, apa yang nak direlated kan dengan tajuk entri ni???
jangan kau lepas.

means, apa- apa hal yang jadi pada diri saya ni. anggap sahaja sebagai angin yang minta laluan. sengaja lalu di hadapan kita untuk meminta- minta perhatian kita.ok.

so, jangan lepaskan diri dari kehidupan yang penuh naik-turun-depan-belakang ni. jangan mudah putus asa dan kuatkan semangat wahai diri.

jangan kerana manusia- manusia yang kurang hati itu kamu terpaksa lepaskan segalanya. ini adalah kehidupan kamu, tak perlu manusia lain memberi impak yang besar dalam setiap episodnya.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

gila amat menghargai jika anda tinggalkan NAMA atau LINK anda beserta komentar ok. tenkiu.